Az MTSZ tavaly 380 milliós támogatási igényt nyújtott be, amelyet akkor elutasított a kormány. A múlt hónapban elnöknek választott Lányi vezetésével mostanra új tervezetet készített a szövetség, és ez szerdán elnyerte a kabinet támogatását.

A kormány eddig már 13 millióval segítette az esemény jogdíjának befizetését; 5 milliót biztosított a turisztikai alapból és 15 milliót folyósított a májusban megrendezett duatlon Európa-bajnokságra, amely tulajdonképpen a tesztversenye volt a jövő évi vb-nek.

A vb versenyközpontja az eredeti pályázat szerint a Városligetben lett volna, de az ottani beruházások csúszása miatt új helyszínt kellett keresni, mert a csónakázó tó kimélyítése nem valósult meg, s így az úszást ott nem lehetett volna lebonyolítani.

A vb új helyszíne a teljesen felújított Kopaszi-gát lett, s ehhez a módosításhoz hozzájárult a nemzetközi szövetség (ITU), így májusban már ott rendezték meg főpróba gyanánt a duatlon Eb-t.

Az ITU június 30-ig adott határidőt a kormánygarancia bemutatására, de a hazai szövetség kedden levélben kért haladékot, és a kormány mostani döntése révén Budapest minden bizonnyal megtarthatja a rendezés jogát.

Forrás: www.mob.hu