Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 509 051 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

WAVE RIDE 16 MIZUNO tele energiával

prelives    3904 napja

Termék: Mizuno - WAVE RIDER 16

Összefoglalás

Ez a teszt nem jött volna létre, ha:

-Nincsenek lelkes támogatóim, futóismerősök, futótársak az oldalon

-Nincs az edzesonline

-és talán ha nincs a Nyúlcipőbolt.

reklám

Technológia:

Természet ihlette egyszerű hatékonyságot hozták létre, a világ első és leghatékonyabb mechanikai talpát - a Mizuno Wave-t.

 

smoothride

Eltérően más cipők technológiáitól, itt ahogy a láb érinti a talajt ,a Wave valóban csökkenti , és tovaviszi az ütközési erőket a talpon, így csökkentve azt. A Wave hatására a cipő az energiát levezeti a cipő középpontjába, így segít a futónak a talpán keresztül stabilizálni és előre vezetni az energiát. A Mizuno cipőm

érnökei, több hullám stabilizátor kivitelezése, tesztelése után garantálják a kényelmes, komfortos futás  lehetőségét mind kocogóknak, mind a hosszabb távokat kedvelőknek.

A gördülékeny ellépés segítése:

sride

SmoothRide technológia segítségével. A cipő középtalp részén található talpkiképzés hint

aszerűen segíti elő a talajfogástól az ellépésig tartó lépésfázisban az erők továbbítását. Ezáltal ad nagyobb rugalmasságot és több teljesítményt az ellépéshez.


A cipő szellőzése:

A Mizuno, a futás során keletkező hő és nedvesség elvezetésére a talp részbe egy teljes szellőzőrendszert alakított ki.

szellőzés

A cipő talp szivacsanyaga.

Amely egy új, fejlett párnázó anyag, így könnyebb, elnyeli a sokk és a gyors fellendülés tulajdonságait, segíti az átmenet gördülékeny és gyors továbblépéshez.

talp technology

Részletes teszt

A cipővásárlás:

Szakmáztunk rendesen

cipők ismerkedés

Próbáltam okosan választani, de mint minden amatőr futó az edzéseken a lehető legnagyobb száguldozás és annak örömei mellett csak a Wave Ride 16 mellett dönthettem.

Új cipőm lesz! Mivel kizárólagosan a MIZUNO márkából választhatok, ez talán leegyszerűsíti, a melyik típust válasszam döntést. A cipő gyártók sincsenek könnyű helyzetben, hiszen alig akad 2 futó, aki hasonló célok mellett ugyanazt az utat választaná.

mizunoválaszték

A nyúlcipőbolt akkori választéka, ahogy az fent is látható a középső sávban húzódnak a férfi cipők jobbra mellettük a női változatai, balra meg a trialok.

ROAD cipő,

Wave ride 16 legfelül férfi ill. női változata, a dinamikus futócipő(jobbra).:249g

Alatta az Ultima 5 mint a Ride 16 de nehezebb dinamikus cipő :300g

A különbség:

a bal oldali a Ride 16, több technológiai elemmel felturbózva, igazán dinamikus cipő.

szakmázás

Trial változat (az Ultima 5 mellett) Wave Harrier szintén a dinamikus változata, súly:300g, de ebbe már több anyagot raktak a súlyán is látszik.

Wave inspire 9 felülről a 3.  ez inkább stabilabb edző. súly: 280g

Nagyon röviden ismertetve ezek a változatok voltak kitéve, de az eladóktól persze bővebb információt is kaphattok.

Wave Ride 16 tapasztalatok:

1. Az első próba:

A boltban többszörösen felpróbált, átbeszélt új csodafutó cipőm, meglehetősen nagy kétkedéssel vettem fel, ugyanis féltem, hogy talán mégsem jó méretet hoztam el a boltból. Ezt most sokan úgy gondolhatjátok, hogy a nagy tesztelő még a cipőméretet sem tudja kiválasztani, mi lesz itt később. Tehát ott álltam az ajtó előtt és tanakodtam, lenéztem a cipőre és úgy láttam, éreztem mintha egy szöges cipőben állnék, úgy mint régen. Gyorsan végigfuttattam magamban a bolti tapasztalatokat, és tudtam, hogy biztos a legmegfelelőbb cipőt hoztam el, legfeljebb nem jártam jól. Tehát az első rész tapasztalata, hogy a MIZUNO-t alaposan nézd át a boltban mielőtt elhozod, mert valahogy máshogy áll a lábon, de azért nagyon passzos.

2. Indul az első edzés

Mivel a boltban beígért dinamikus futócipőm először volt rajtam nem tehettem mást, mint egy laza 14 km-es futásnak vágtam neki. A fentebb említett méretproblémák és furcsa passzentos kiképzése miatt, ez a táv pont olyan volt, hogy ha nem stimmel akkor nem kell sokat szenvednem, ha jó akkor meg elsőre ennyi pont elég. A cipő passzentossága miatt is aggódtam, mert a bal lábamon lévő csont kinövés rendszerint lyukat tör magának ellenkezést nem tűrve, ami azért néha nem is olyan kellemes, de erről később.

3. Dinamikus edzés

Esőben, mert így jött ki a lépés. Viszont így egyszerre több tapasztalatot s szereztem. Abban már az első nap után is biztos voltam, hogy a szöges érzés a lábamon az ad önbizalmat a dinamizmushoz, olyannyira, hogy az eső sem tántorított el az edzéstől. Ezzel nem is volt semmi gond, úgyis pár hete kezdtem el a gyorsabb futásokat; majdnem egy versenycipő súlya van rajtam a maga 249grammjával, tehát nagyon jól szuperált. Itt esetleg leírhatnám az előző fejezetben a cipő technikai leírásait. Miszerint: kiválóan fogja és tartja a lábat, én jobb lábbal kissé kifelé lépek és kissé kacsázik a lábam talajfogáskor, főleg ha fáradok, de mivel a cipő nagyon jól fogta a lábam, és ahogy a technikai leírás is írta előrevezeti az energiát, javította a lépéseket. Ezt még azzal tudnám alátámasztani, hogy a cipőmön nem is találtam kifelé dőlést, vagy kopást, más korábban használt cipőimhez képest.

3/a. A vizes pálya

Csak nagyon röviden, olyan szegény Ride 16 a nedves talajon, mint a korcsolya, és teljesen mindegy hogy milyen sebességgel haladsz, a legkisebb nedvességre is könnyedén kicsúszkál a lábad alól. Talán erre a cipőre is érdemes lett volna a trial változatok csúszásgátlós puhább gumijából csempészni néhány foltocskát.

4. Hosszú futások

Na erre azért kíváncsi voltam, mert ebből van a legtöbb, és nem mindegy a komfortzóna szintje sem. Ehhez azonban csak röviden és egyszerűen annyit mondhatok, hogy az előző pár pont figyelembevételével, és minden szerkezeti-technikai adottságát egybevetve, nem a legalkalmasabb a hosszú könnyű futásokra. Ezt a cipőt azoknak ajánlanám inkább, akik szeretnek két cipővel felkészülni az edzéseik során. Ezt korábbi tapasztalataimra támaszkodva gondolom, amikor még akár a szögest vagy egy versenycipőt is húztunk a lábunkra a gyorsabb edzések kedvéért.  A korábbi pontokban leírtak miatt (a cipő szinte kívánja és kínálja a gyorsabb futást), nekem egy-egy gyorsabb edzés után, mikor vádliban kissé fáradtabbnak éreztem magam, nem nagyon vettem fel, vagy inkább csak a teszt kedvéért, de tudtam, hogy aznap jobb lenne valami lightosabb edzőcipő. Mindezek ellenére, a hosszú futások alkalmával is jól viselkedett a cipő, bár a még éppen kényelmes, de azért feszes szabású felső rész, és az állandó kemény dinamikus rugózás azért tényleg edzett lábrugókat igényel.

5. Egyéb kialakítások

5/a

A cipő felsőrészéről: Ahogy a technikai résznél írtam a cipő szellőzése különböző elvezető rendszereken megoldott a talp része felé, a felső része is ennek a szellemében alakították ki ami közelről nagyon jól látszik is. Az orr részénél nagy felületen jól megfigyelhető, a nagy lyukacsos sejtszerű légző részek, amit egy erős felsőrész áttetszően takar, egyébként a cipő többi részén is. Ezt én annyira praktikusnak tartom (így szinte 4 vékony réteg egyesül), hogy akár a téli hidegben is annak ellenére, hogy passzentos nagyon a lábra, nem lenne hideg ebben futni.

5/b

A cipő lábrész (belső) kialakítása: Azt már többször leírtam, hogy a cipő felső része tökéletesen illeszkedik a lábhoz, de mielőtt bárki megijedne, ez úgy tűnik nagyon is hasznos. Az első futásomra visszautalva, mindezen tények azért is zavartak nagyon, mert van egy jókora sarokcsont kinövésem a bal lábamon. Korábbi tapasztalataim azt mondták, hogy lesz egy két kellemetlen kilométerem, amíg ezt a cipőt is a sarkamhoz igazítom, de a legnagyobb meglepetésemre ebből semmit sem éreztem. Ekkor kezdtem kicsit megvizsgálgatni a cipő sarokrészét, és bár lehet, hogy a fényképek nem hozzák vissza, de a sarokkiképzése próbálja követni az emberi sarok körvonalát. Ez a tény először nem is szúrt szemet a vizsgálódáskor. De akkor a többi cipőben meg hogy van?- és gyorsan utána is néztem a szekrényembe rekedt tucatnyi cipő között( ugye ti sem dobjátok ki egyből?, 1-2 évet ráér az, nem?), és azt találtam Nike cipőknél, hogy azok bizony mind szinte egyenesek a látszat ellenére, mert a szivacsot azt odavarrták. Illusztrációként, bár igaz csak 1 hónapot használtam  cipőt, nem minden nap (kb:400km) semmi nem látszik és érződik belül a sarokrésznél.

  

   saroksarok belsőbelsősarok1

Mizuno - WAVE RIDER 16 értékelése Megvennéd-e újra?
Akciósan valószínűleg megvenném
Rugalmasság
Rugalmas, igen könnyű benne a léptem
Design
Nagyon szép, legszívesebben egész nap nézegetném
Stabilitás
Nagyon stabil, soha nem bizonytalanodik el
Tartósság
Nagyon tartós, több mint 1000 kilométer után is alig kopik
Kényelem
Az egyik legkényelmesebb cuccom, ami valaha volt
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(4.43 / 7)
Teszt értékelése
4 / 4 értékelésből

2 hozzászólás

sepi 3870 napja
sepi kpe

Jó teszt lett köszönjük

stépi 3025 napja
stépi kpe

Olyan ez a teszt mint a jó búcsú: van benne minden! :)