Megújul az Edzésonline! Az új oldalakat és funkciókat elérheted ha ide kattintasz!

Már 54 507 003 km-t sportoltatok

Teszteld te is

kedvenc sportcuccodat
majd írd meg róla a véleményed!

Kategóriák

Futócipő

65
teszt
Tovább a futócipő tesztekhez

Óra, GPS

12
teszt
Tovább a óra, gps tesztekhez

Kiegészítők

4
teszt
Tovább a kiegészítők tesztekhez

ALTRÁVAL AZ ULTRÁN

bocskay    3127 napja

Termék: Egyéb - ALTRA Paradigm

Összefoglalás

Az ALTRÁT azoknak ajánlom – távtól függetlenül –, akiknek szűknek bizonyulnak az átlagos formájú sportcipők, az ultrások pedig olyan csillapítást kapnak, ami elvárható egy hosszú napon. Ha egy szóval kellene jellemeznem akkor azt mondom: kényelmes.

Részletes teszt

Nemrég kezdtem ultrázni, a kezdők majd minden hibáját elkövetve, de igyekszem tanulni a saját és mások hibáiból is.

Az év elején egy szombat reggel indult a Békéscsaba-Arad szupermaraton. Szombaton Aradra 100 km, másnap vissza, szintén egy 100-as. 5 fős csapatban indultunk, de mivel az UB-ra készültünk párosban, azt találtuk ki Gábor barátommal, hogy mindkét nap két szakaszt teljesítünk, gyakoroljuk a váltást. Egy hónappal korábban egy hosszú edzés alkalmával „megszabadultam” egy lábujjkörömtől, fürtökben lógtak a vízhólyagok, plusz annyira megnyomorgatta a talpam a cipő, hogy elhatároztam, cipőt váltok. Előtte persze próbálkoztam mindennel, a zokni cserétől a vazelinig. Érdeklődtem a sportboltban is mit csináljak, de ott azt mondták, "keskeny kaptafát használnak", nincs mit tenni: az addigi kedvenc Sauconynak mennie kellett. Gábor ajánlására az ALTRA PARADIGM cipőt választottam. A méretemben épp nem volt, ezért rendelni kellett, de a cipő csak a szombati rajt előtti péntek délben jött meg. Sebaj, gondoltam, leviharzunk Békésre és este még kipróbálom a Körös gátján. Este 9-re értünk le, vacsora, pakolás stb. … a próba elmaradt.

Másnap reggel a rajt előtt kivettem a dobozból a cipőt, kicsomagoltam a selyempapírból, kiszedtem belőle a papír tömést, felvettem és nekivágtam az első szakasznak, egy félmaraton, majd kb. másfél óra múlva még egy 25 km-es szakaszt teljesítettem. Egy rövid pihenés Aradon és másnap újabb két szakasz. Aztán két hétre rá – részemről az első – UB párban, 10. hely egy elég sűrű mezőnyben.

Azóta a cipő megjárt pár versenyt (az 1000 km 1-2 száz km múlva meg lesz), többek között az Ultra Kék Trailt. Nem terep cipő, de úgy alakult a helyzet, hogy be kellett vetnem és az utolsó 70 km-en nagyon jól vizsgázott. Sajna a célban nem értem be, 148 km helyett csak 128-ig jutottam, de nem a cipőn múlott... majd jövőre "átenged a hegy". A vizes füvön kicsit csúszkált, de ez volt a legnagyobb hibája. Az biztos, hogy a következő terep cipő vastag talpú lesz.

Értékelés: Az Altra hihetetlenül kényelmes a 90. km után is. A lábujjaim kényelmesen elfértek egymás mellett, dörzsölés semmi, vér- vagy vízhólyag egy sem volt, az izzadságot szépen elvezette a cipő, semmi piros pöttyös kiütés a sótól a lábfejen, ahogy az korábban más cipőnél többször előfordult. (Azt a képet látni kell, ami egy röntgen képen mutatja a lábujjak állását a cipőben, az mindent megmagyaráz!)

A talpam azóta is „hálás” a csillapításnak. Bevallom korábban viccesnek tartottam a vastag talpú cipőt viselő futókat, mintha ortopéd cipőt hordanának, de amióta kipróbáltam, eszembe nem jutna a hosszúkat másik cipőben futni. Amikor a boltban először felvettem, majdnem hanyatt estem – nincs sarokemelése a cipőnek – de később futás közben ez a tulajdonsága is jól jött. Az volt az érzésem, mintha lökne előre a cipő. Tanulság: nem ácsorogni kell benne, hanem futni. Azóta a külsejét és a dizájnját is megszoktam. Előfordult, hogy a cipőfűző kikötődött, úgyhogy azt tervezem kicserélni. Úgy érzem a futás közbeni hangulatom mellett a teljesítményem is javult a cipőben, könnyebb benne a hosszúkat futni.

Még egy fontos dolog, az ára. A Hoka Stinson cipőjéhez képest – a forgalmazó szerint ezt hordja a legtöbb ultrás a Spartathlonon (a NAGY CÉLKacsintás) és ahogy nézegetem az edzésnaplókat tényleg – pár ezerrel olcsóbb(ára: 46.500, -Ft), ja és pár grammal könnyebb is (súlya: 278 g).

Kisebb kopás a talprész elejénen van, szakadás nincs, a rugalmassága is megvan, biztos, hogy van még benne jó pár párszáz km.

Az ALTRÁT azoknak ajánlom – távtól függetlenül –, akiknek szűknek bizonyulnak az átlagos formájú sportcipők.

Akit érdekel:

2016. július 1. Még mindig nyüstölöm. 2620 km van bene és még mindig bírja. A talpa természetesen kopott, a felsőrészen megjelent egy kisebb repedés, de összességében még bőven!!! használható. Úgy néz ki simán meg lesz a 3000.

Egyéb - ALTRA Paradigm értékelése Rugalmasság
Nagyon rugalmas, szinte repülnek benne a lábaim
Design
Elmegy, de nem fogom mutogatni az utcán
Stabilitás
Stabil, szinte minden helyzetben jól támaszt
Tartósság
Nagyon tartós, több mint 1000 kilométer után is alig kopik
Kényelem
Az egyik legkényelmesebb cuccom, ami valaha volt
Megvennéd-e újra?
Szívesen megvenném következő alkalommal is
Csillapítás
Kiválóan csillapít, igazán puha benne a talajfogás
Összesítés
(4.43 / 7)
Teszt értékelése

5 hozzászólás

Liverpool 3120 napja
Liverpool kpe

Köszönjük. A leírás nagyjából összecseng ezzel: http://www.runnersworld.com/shoe/altra-paradigm-mens

bár itt kiemelik a cipő "merevségét", amit a vastag talp okoz. Az árát 130 dollárban jelölik meg, ehhez mérten kicsit magasnak tűnik a 46.500 HUF, de biztos van rá magyarázat.

bocskay 3117 napja
bocskay kpe

Hát most megleptél! :-) A talp "merevségét" én nem tapasztaltam. Ha mondanom kellett volna valamit a talpró, ez lett volna az utolsó dolog ami eszembe jut róla :-)))

bocskay 3116 napja
bocskay kpe

talpról

 

Liverpool 3116 napja
Liverpool kpe

Épp azért említettem meg, mert a RW-n olvasható infók közül ez nem illett bele az általad lírtakba... :)

 

Zsufi 1834 napja
Zsufi kpe

Én csak most kezdtem ezt az ultra futás dolgot. Cipőt keresek és teljesen tanácstalan vagyok. Salamon cipőm van, nem jött be. A talpam olyan vízhólyagos lett hogy a járás is kellemetlen volt. Most inov-8, altra, la sportiva cipőket néztem. Ez a leírás eddig a legjobb. Szóval az altra nem egy rossz választás?